Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zeleninový vývar

2 litry vývaru

příprava: 10min.

tepelná úprava: 40min.

 

SUROVINY:

 

2 lžíce kukuřičného oleje

120 g nadrobno  nakrájené cibule

120 g nadrobno nakrájeného pórku

120 g nadrobno nakrájené mrkve

4 nadrobno nakrájené řapíky celeru

90 g nadrobno nakrájeného fenyklu (nebo trošku sušeného)

90 g nadrobno nakrájených rajčat

2,25 l vody

(do mušelínového pytlíčku zavázat: 4 snítky petrželky,1 snítka tymiánu, 1 bobkový list …)

 

  1. rozehřejeme olej, přidáme cibuli a pórek a opékáme je na mírném ohni za občasného zamíchání 5 min. doměkka.
  2. přidáme zbývající zeleninu a přikrytou dusíme 10min.. Přelijeme vodou, vložíme pytlíček s bylinkami a mírně vaříme 20 min.
  3. vývar procedíme, vychladíme a dáme do chladničky. Zmrazený v porcích vydrží až 3měsíce.

Mexická zelenina´

příprava: 10 min. + chlazení 25 min.

tepelná úprava: 8 min.

 

SUROVINY

 

2 lžičky slunečnicového oleje

1 červená paprika zbavená semen a nakrájená na kostičky

šťáva z 1 malého pomeranče

šťáva z 1 limetky

1-2 čerstvé červené čili papričky, zbavené semen a nakrájené nadrobno

 

200 g mrkve

1 okurka

½ ananasu(můžete vyzkoušet také plátky avokáda potřené limetovou šťávou aby nezhnědly a kousky papáji)

1 mango(musí být pevné, ne zcela dozrálé. Nejprve je oloupeme a potom nakrájíme ostrým nožem na plátky)

hrst čerstvé nakrájené máty

 

 

  1. na pánvi rozhřejeme olej a přidáme červenou papriku. Opékáme ji na středním ohni 2 min., podlijeme pomerančovou a limetkovou šťávou a 5 min. dusíme. Pánev odstavíme, papriku necháme mírně vychladnout a potom rozmixujeme. Omáčku dáme do misky, ochutíme čili papričkami, přikryjeme potrav. folií a uložíme do chladničky.
  2. mrkem oloupeme a nakrájíme na tenké šikmé plátky. Okurku oloupeme, překrojíme podélně na půlky a pomocí lžičky odstraníme semena. Dužninu nakrájíme na plátky.
  3. z ananasu odkrojíme vrcholek s listy. Zbytek překrojíme po délce na čtvrtky, vykrojíme z nich tuhou střední část, oloupeme, vyloupeme všechna očka a dužninu nakrájíme na plátky. Mango oloupeme a nakrájíme na plátky, pecku vyhodíme. Ovoce a zeleninu upravíme na mísu, přikryjeme potrav. folií a dáme na 15 min. do chladničky.
  4. vychlazené ovoce a zeleninu přelijeme paprikovou omáčkou, posypeme mátou a podáváme.

Rychlé sendviče

příprava: 5 min.

 

SUROVINY (vždy na jednu porci)

 

2 krajíčky chleba nebo 1 žemle

 

S tuňákem:

 

2 lžíce tuňáka z konzervy

2 lžíce nakrájené řeřichy

1 lžíce nakládané kukuřice

2 lžíce majonézy (viz. základní recepty)

½ lžičky dijonské hořčice

trocha citronové šťávy

sůl a pepř

 

S krevetami:

 

2 lžíce nízkotučného tvarohu

¼ lžičky rajčatového protlaku

pepř

6 uvařených vyloupaných krevet, nakrájených nahrubo(lze nahradit krabím masem)

1 nakrájený žampion

2-3 plátky červené papriky

trocha nakrájené pažitky

 

S kuřecím masem:

 

1 lžíce žervé

1-2 nakrájené listy salátu

30 g uvařeného kuřecího masa, nakrájeného na nudličky

¼ lžičky dijonské  hořčice

½ nakrájeného řapíku celeru

3 vyloupané a nakrájené pistácie

sůl a pepř

 

  1. Tuňáková pomazánka: všechny suroviny dáme do misky a třeme zadní stanou lžíce. Namažeme na krajíček chleba nebo na polovinu žemle, podle chuti připepříme a přikryjeme druhým krajíčkem – podáváme.
  2. Krevelová náplň: tvaroh dáme do misky, vmícháme do něj rajčatový protlak a pepř. Namažeme na krajíček chleba , navrch upravíme krevety, žampion a papriku, ozdobíme pažitkou a přikryjeme druhým krajíčkem- podáváme.
  3. Náplň s kuřecím masem: krajíček chleba potřeme žervé a navrch dáme salát. Kuřecí maso smícháme s hořčicí a upravíme na salát, navrch položíme celer a pistácie. Podle chuti dosolíme a opepříme a přikryjeme druhým krajíčkem- podáváme.